wtorek, 12 marca 2013

Cooked by steaming - something new in my morning kitchen.

pełnoziarnisty omlet na parze z cynamonem, miodem i koktajlem banan-śliwki z dodatkiem siemienia lnianego 
wholegrain cooked by steaming omlete with cinnamon, honey and banana-plums smoothie with flaxseeds 






Składniki: 
jajka (u mnie 9 przepiórczych) - 
osobno białka, osobno żółtka
mąka (u mnie pszenna pełnoziarnista) - 1 łyżeczka 
odrobina oleju do wysmarowania 
pojemnika z parowaru 
dodatki (u mnie cynamon i miód do polania) 






Sposób przygotowania: 
W osobnych miseczkach: ubić białka z dodatkiem szczypty soli; zmiksować żółtka z mąką, przyprawami (np. cynamonem). Delikatnie połączyć zawartość obu miseczek. Nasmarować pojemnik z parowaru (bez dziurek!) olejem i wyłożyć do niego masę. Włączyć parowar na czas określony w nim jako odpowiedni do ugotowania jajka (u mnie 10-12 minut) i zaczekać. Wyciągnąć, polać miodem i zjeść ze smakiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz