pełnoziarnisty omlet na parze z cynamonem, miodem i koktajlem banan-śliwki z dodatkiem siemienia lnianego
wholegrain cooked by steaming omlete with cinnamon, honey and banana-plums smoothie with flaxseeds
Składniki:
jajka (u mnie 9 przepiórczych) -
osobno białka, osobno żółtka
mąka (u mnie pszenna pełnoziarnista) - 1 łyżeczka
odrobina oleju do wysmarowania
pojemnika z parowaru
dodatki (u mnie cynamon i miód do polania)
Sposób przygotowania:
W osobnych miseczkach: ubić białka z dodatkiem szczypty soli; zmiksować żółtka z mąką, przyprawami (np. cynamonem). Delikatnie połączyć zawartość obu miseczek. Nasmarować pojemnik z parowaru (bez dziurek!) olejem i wyłożyć do niego masę. Włączyć parowar na czas określony w nim jako odpowiedni do ugotowania jajka (u mnie 10-12 minut) i zaczekać. Wyciągnąć, polać miodem i zjeść ze smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz